Welkom in de Pays de la Loire

Kamperen op een camping in de Pays de la Loire is een geweldige ervaring voor jong en oud. Deze regio in Frankrijk heeft ontzettend veel te bieden aan de kampeerder. Een populair departement in deze regio is de Vendée. Dit departement is heel groen en heeft een prachtige omgeving. Ook de Loire is veel in trek bij vakantiegangers, in deze streek vind je mooie kastelen en burchten. Veel van deze kastelen zijn ook opengesteld voor bezoek en verwelkomen toeristen die geïnteresseerd zijn in dit cultureel erfgoed. In deze regio bevinden zich mooie natuurcampings, kleine campings, charme campings en kasteelcampings.

Bekijk alle campings

Vakantie in de Pays de la Loire

Kamperen op een camping in de Pays de la Loire is een leuke manier om de prachtige Loirestreek te ontdekken. Pays de la Loire is een regio in West-Frankrijk dat een land op zichzelf is: mooie kustlijn, fantastische kastelen, mooie rivierlandschappen, oude charmante dorpjes, lekkere wijnen en heerlijk eten. De Loirestreek is het gebied waar in de 15e eeuw het hof van Frankrijk bezit nam van de streek. De vele kastelen getuigen nog steeds van deze rijkdom van weleer. De bekendste kastelen zijn Chambord (grootste kasteel), Azay-le-Rideau (mooiste kasteel), het Château d’Amboise (lieflijkste kasteel), Chenonceaux (gebouwd door vrouwen en het meest geschikt voor een romantisch weekend in Frankrijk) en Villandry (mooiste tuinen). Het hele gebied bezit nog steeds de koninklijke uitstralingen is zowel voor het oog als voor de maag een genot. Een populair onderdeel voor een campingvakantie voor jong en oud is een kastelentocht, een tocht die u per auto, of per fiets kunt verkennen. U kunt toeren over bewegwijzerde en veilige weggetjes: een kastelenroute van meer dan 150 km tussen Tours en Angers met een rijk cultureel erfgoed. Onderweg zijn er kleine campings te vinden midden in de natuur uitkijkend over het Loiredal, of familiecampings bij de stadjes of rondom kleine kastelen en abdijen.

Kamperen in de Loirestreek

Het departement Loire Atlantique is een licht glooiende streek met veel agricultuur. Hier ligt de hoofdstad Nantes. Aan de zuidkant van de Loire liggen de beroemde wijngaarden met Muscadet druiven. Het departement Maine-et Loire is bekend om de verschillende dorpen met grotwoningen en is met de streek rond Saumur een populair kampeergebied. Angers, dat ook bekend staat als l’Anjou is de hoofdstad van de streek. Deze stad heeft een indrukwekkend kasteel en leent zich ook uitstekend om te winkelen tijdens de campingvakantie. Het departement Mayenne is genoemd naar de gelijknamige rivier die het departement doorkruist. De dorpen en steden volgen hier de criteria voor het concours de Ville Fleurie, wat het stadsbeeld een biodiversiteit aan bloemen en planten geeft. De hoofdstad is Laval. Het departement Sarthe is een streek bekend om de hoofdstad Le Mans (waar jaarlijks de bekende autorace wordt georganiseerd). Sarthe telt 14000 ha woud, 3000 km wandelpaden en ca 4000 km rivier, beek en stroompjes tussen de kastelen en buitenhuizen.

Vakantie aan de rivier de Loire

De rivier de Loire is niet alleen de leidraad van de culturele geschiedenis van deze streek van Frankrijk, maar voedt ook de natuur in alles aspecten. De rivier met een lengte van bijna 1000 km heeft een prominente rol in het landschap en behoort niet voor niets voor een groot deel tot het werelderfgoed van Unesco. In de omgeving van, en aan de rivier liggen verschillende kindvriendelijke campings met zwembad.

Natuur in de Pays de la Loire

In de Pays de la Loire vindt u campings rondom de natuurparken. Bijvoorbeeld aan de kust van Brière liggen prachtige campings. Ontdek hier de fraaie moeraslanden en het regionale natuurpark Normandie-Maine met een bijzondere flora en fauna, het is de broedplaats van veel trekvogels. Met een 300 km. lange westkust, biedt Pays de la Loire ruimte voor mooie campings aan zee en langs de stranden van de Atlantische kust. Rondom de badplaatsen liggen diverse familiecampings met zwemparadijs, bijvoorbeeld aan de fijne, langgerekte zandstranden van de ‘Côte de Jade’

Campings aan zee Pays de la Loire

De campings aan zee liggen in het departement Vendée, aan de Atlantische Oceaan. Dit is de plek voor een prachtige strandvakantie met brede zandstranden en dennenbossen langs de kust. Ook beschikt het gebied over moeras en polderlandschappen waar je goed kunt fietsen. Leuke vissersplaatsjes en de eilanden Île d’Yeu en Noirmoutier zijn ideaal voor een dagexcursie of bezoek de hoofdstad is La Roche sur Yon.

Wijnen en wijngaarden in de Loirestreek

De Pays de la Loire staat goed bekend als wijnstreek, waar op de kleurrijke wijngaarden smaakvolle witte, rode en roséwijnen worden geoogst. Rondom de grote jachtkastelen met enorme bossen liggen unieke kasteelcampings. Eeuwenlang zijn ze door de adel beschermd om ze voor de jacht te behouden en de bossen worden deels nog steeds bewoond door edelherten en everzwijnen. Een bijzonder gebied is de waterrijke Sologne met veel kleine meertjes en moerassen, ruig en ongerept met fraaie paden om te wandelen en te mountainbiken. Het Atlantische gebied aan de riviermonding van de Pays de la Loire is tegenwoordig een beschermd natuurgebied dat belangrijke koudwaterriffen en zandbanken herbergt. Het gebied is een belangrijke habitat voor jonge vis en een belangrijke stopplaats voor bijvoorbeeld de Atlantische zalm (Salmo salar). Langs de kust liggen mooie campings aan zee en een zestigtal kleine eilandjes te midden van de zee. Onder invloed van de Golfstroom heerst in het Loire-dal een mild zeeklimaat, die afneemt bij de meer landinwaarts gelegen gebieden. De bodem varieert in het Loire-dal van een bodemsoort van kalk, kiezel en wat klei in de Vins du Centre tot een bodem van graniet met wat klei, en een bovenlaag die veel mineralen bevat in Vins du Pay Nantais. De Sauvignon Blanc dit in het binnenland geoogst wordt heeft doorgaans een uitgesproken mineralen accent. Deze wijnen komen uit appellations als Menetou-Salon, Sancerre en Pouilly-Fumé. De twee laatstgenoemde wijnen zijn het beroemdst van de hele Loire-streek. Bezoek tijdens uw kampeervakantie op een kleine camping in de Pays de la Loire ook een aantal bijzondere wijnhuizen en ontdek het verschil in ondergronden en rijpingsprocessen in de wijnen. Wijnhuizen van deze streek moet men soms zoeken in ondergrondse galerijen van wit krijtsteen of in oude windmolens. De wijnen, voornamelijk wit, komen uit de vier volgende gebieden: Centre, Touraine, Anjou-Samour en Muscadet. De meest typische druif van de Loire is de chenin blanc.

Bekijk alle campings