Oude vulkanen en natuur

Kamperen op een camping in de Auvergne is een mooie manier om tot rust te komen met de hele familie. De Auvergne ligt in het centraal Massief van Frankrijk en kent relatief weinig toerisme ten opzichte van bijvoorbeeld de populaire Franse kustgebieden. Auvergne is een interessante bestemming voor natuur- en sportliefhebbers die opzoek zijn naar rust en pittoreske dorpjes. Mooi plaatsen zoals Vichy, Clermont-Ferrand en Moulins worden afgewisseld met verrassende flora en fauna, rivieren en diverse landschappen gevormd door oude vulkanen in het Parc Naturel Régional de Volcans. Lees verder…

Toon alle campings in Auvergne

Bekijk ook: populaire Franse regio’s

Bestemmingen in de Auvergne

Allier

Sfeervol landschap, kastelen en warmwaterbronnen

Cantal

Vulkanen, bergen en thermische bronnen

Haute-Loire

Rivierkloven, kastelen en indrukwekkende landschappen

Kleine campings

Kamperen op een kleine camping in de Auvergne.

Puy-de-Dôme

Kastelen, meren en kronkelende rivieren

Vakantie in de Auvergne

Natuurparken in de de Auvergne

In de Auvergne kun je vanaf een camping de prachtige natuur verkennen. Breng een bezoek aan één van de twee natuurparken, het Volcans d’Auvergne en Livradois-Forez. Rondom en in de natuurparken vind je grote en kleine campings. In het natuurpark Le Parc Naturel Régional de Volcans vind je verrassende flora en fauna en bizarre landschappen gevormd door oude vulkanen. Het Parc du Livradois Forez is een zeer indrukwekkend natuurpark. Het Parc Naturel du Livradois-Forez ligt op twee uur rijden van Lyon, niet ver van de steden Vichy, Clermont-Ferrand en Le Puy-en-Velay. Vooral de omvang van de bergen, het grote aantal rivieren en gebergten hebben bijgedragen aan de hedendaagse schoonheid van dit natuurpark.

Welkom in de groene Auvergne

De afgeronde bergtoppen, bergkammen, verborgen dalen, watervallen, meren en rivieren maken de Auvergne tot een waar paradijs voor de wandelaar, fietser en watersporter. Daarnaast liggen in de Auvergne verschillende skigebieden. De skigebieden zijn niet alleen gezinsvriendelijk, authentiek, toegankelijk en gezellig, ze hebben ook een uiterst natuurgerichte en ontspannen benadering van de wintersport. Kortom kamperen op een camping in de Auvergen staat garant voor ontspannen vakantie vol rust en avontuur.

De vallei van Allier

De Auvergne bestaat uit vier verschillende departementen: Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme. In het noordwesten van Allier vind je het uitgestrekte woud van Tronçais waar grote eiken groeien, die gebruikt worden voor de fabricage van wijntonnen. In het centrale deel van Allier ligt de vallei van Allier, een paradijs voor vogelliefhebbers (wel 250 soorten) en wandelaars. Indien je een camping boekt in Allier, dan ben je dicht bij het kuuroord Vichy. In het oosten van dit departement vind je prachtige kastelen.

Bergmassieven in de Cantal

De Cantal herbergt het hoogste gedeelte van het Franse Centraal Massief, met als hoogste top Plomb du Cantal (1855). Het Parc Naturel Régional des Volcans beslaat dit departement voor een groot deel. Het park omvat de vulkanische bergmassieven van Monts Dôme, Cézallier, Monts Dore en Monts du Cantal.

Mooie landschappen in de Haute-Loire

Het departement Haute-Loire heeft een middelhoog landschap (500 tot 1000 meter) en biedt diverse landschappen. In het westen kun je goed vissen en bevinden zich veel pittoreske dorpjes. Ook ligt het Velay Volcanique en de Livradois Forez met de beroemde abdij van La Chaise-Dieu in dit departement. Puy-en-Velay is de hoofdstad van dit departement. Hier vind je tal van Romaanse Kerken.

Vulkanen in de Puy-de-Dôme

In centraal Auvergne ligt het departement Puy-de-Dôme, vernoemd naar de gedoofde vulkaan die boven Clermont-Ferrand uittorent. Deze stad telt ongeveer 140.000 inwoners en is gelegen in de vruchtbare Limagne. Veel huizen zijn gebouwd met donker lavasteen wat de stad de bijnaam ‘ville noir’ heeft gegeven. De vulkanen van de Auvergne zijn nog relatief jong en levendig. Hun bombastische oorsprong heeft hen een zeldzame biodiversiteit meegegeven.

Heerlijke Franse keuken

Vanaf een camping kun je de specialiteiten van de Auvergne zelf proeven. De Auvergne is beroemd om zijn prachtige streekproducten en typische Franse keuken. Er worden hier vijf beroemde kazen geproduceerd (Saint-Nectaire, Salers, Cantal, Fourme d’Ambert en Bleu d’Auvergne). Voor lekkere wijn kun je ook terecht in de Auvergne (de Corent, Boudes, of Châteaugay), en proef ook de heerlijke worsten! Er zijn in de Auvergne volop restaurants waar je de specialiteiten kunt proeven.

De leukste activiteiten

Gezien de grote hoogteverschillen, is de Auvergne in grote delen lastig en uitdagend voor fietsers, maar uitstekend voor mountainbikers. Voor avontuurlijke wandel- of mountainbike-tochten is het dus een uitstekend gebied, maar ook voor kanoërs zijn er volop mogelijkheden. In de winter kun je in de Auvergne zelfs skiën en langlaufen. Verder kun je in de Auvergne uitstekend golfen, vissen, paardrijden, fietsen, raften en kanoën.