Op vakantie in de Auvergne

Kamperen op een camping in de Auvergne is een mooie manier om tot rust te komen met de hele familie. De Auvergne ligt in het centraal Massief van Frankrijk en kent relatief weinig toerisme ten opzichte van bijvoorbeeld de Franse kustgebieden. Auvergne is een interessante bestemming voor natuur- en sportliefhebbers die opzoek zijn naar rust en pittoreske dorpjes. Mooi plaatsen zoals Vichy, Clermont-Ferrand en Moulins worden afgewisseld met verrassende flora en fauna, rivieren en diverse landschappen gevormd door oude vulkanen in het Parc Naturel Régional de Volcans.

Lees meer

Advertentie

Vakantie in de Auvergne

Natuurparken in de de Auvergne

In de Auvergne kunt u vanaf een natuurcamping de prachtige, wilde natuur verkennen. Breng een bezoek aan één van de twee natuurparken, het Volcans d’Auvergne en Livradois-Forez. Rondom en in de natuurparken liggen diverse grote en kleine campings. In het natuurpark Le Parc Naturel Régional de Volcans vindt u verrassende flora en fauna en bizarre landschappen gevormd door oude vulkanen. Het Parc du Livradois Forez is een zeer indrukwekkend natuurpark. Het Parc Naturel du Livradois-Forez ligt op twee uur rijden van Lyon, niet ver van Vichy, Clermont-Ferrand en Le Puy-en-Velay. Vooral de omvang van de bergen, het grote aantal rivieren en gebergten hebben bijgedragen aan de hedendaagse schoonheid van dit natuurpark.

Kampeerterreinen in de Auvergne

De Auvergne bestaat uit vier verschillende departementen: Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme. In het noordwesten van Allier vindt u het uitgestrekte woud van Tronçais waar grote eiken groeien die ook gebruikt worden voor de fabricage van wijntonnen. In het centrale deel van Allier ligt de vallei van Allier wat een paradijs is voor vogelliefhebbers (wel 250 soorten) en wandelaars. Indien u een rustige camping boekt in Allier, dan bent u ook dicht bij het kuuroord Vichy. In het oosten van dit departement vindt u tevens prachtige kastelen.

Het departement Cantal herbergt het hoogste gedeelte van het Franse Centraal Massief, met als hoogste top Plomb du Cantal (1855). Het Parc Naturel Régional des Volcans beslaat dit departement voor een groot deel. Het park omvat de vulkanische bergmassieven van Monts Dôme, Cézallier, Monts Dore en Monts du Cantal.

Het departement Haute-Loire heeft een middelhoog landschap (500 tot 1000 meter) en biedt diverse landschappen. In het westen kunt u goed vissen en er liggen veel pittoreske dorpjes. Ook ligt het Velay Volcanique en de Livradois Forez met de beroemde abdij van La Chaise-Dieu in dit departement. Puy-en-Velay is de hoofdstad van dit departement. Hier vindt u tevens tal van Romaanse Kerken.

In centraal Auvergne ligt het departement Puy-de-Dôme, vernoemd naar de gedoofde vulkaan die boven Clermont-Ferrand uittorent. Deze stad telt ongeveer 140.000 inwoners en is gelegen in de vruchtbare Limagne. Veel huizen zijn gebouwd met donker lavasteen wat de stad de bijnaam ‘ville noir’ heeft gegeven.

De afgeronde bergtoppen, bergkammen, verborgen dalen, watervallen, meren en rivieren maken de Auvergne tot een waar paradijs voor de wandelaar, fietser en watersporter. Daarnaast liggen in de Auvergne verschillende skigebieden. De skigebieden zijn niet alleen gezinsvriendelijk, authentiek, toegankelijk en gezellig, ze hebben ook een uiterst natuurgerichte en ontspannen benadering van de wintersport. Kortom kamperen op een camping in de Auvergen staat garant voor ontspannen vakantie vol rust en avontuur.

Vulkanen in de Auvergne

De vulkanen van de Auvergne zijn nog relatief jong en levendig. Hun bombastische oorsprong heeft hen een zeldzame biodiversiteit meegegeven. Vanuit uw vakantiehuis in Auvergne kunt u de vulkanen en natuur uitgebreid ervaren.

Gastronomie en activiteiten in de Auvergne

Vanaf een charmecamping kunt u de specialiteiten van de Auvergne zelf proeven. De regio Auvergne staat beroemd om haar prachtige streekproducten en typische Franse keuken. Er worden hier vijf beroemde kazen geproduceerd (Saint-Nectaire, Salers, Cantal, Fourme d’Ambert en Bleu d’Auvergne). Voor lekkere wijn kunt u goed terecht in de Auvergne (de Corent, Boudes, of Châteaugay), maar laat u de heerlijke worsten ook niet voorbij gaan. Er zijn in deze regio veel restaurants met een Michelinster.

Gezien de grote hoogteverschillen is de Auvergne in grote delen lastig en uitdagend voor fietsers, maar uitstekend voor mountainbikers. Voor avontuurlijke wandel- of mountainbike-tochten is het dus een uitstekend gebied, maar ook voor kanoërs zijn er vele mogelijkheden. In de winter kunt u ook goed skiën en langlaufen in de omgeving van uw vakantiehuis in de Auvergne. Verder kunt in de Auvergne paardrijden, fietsen, raften en kanoën. Daarnaast telt de Auvergne 10 golfbanen en valt er op meerdere manieren te vissen.

Wintercamping in de Auvergne

De skigebieden van de Auvergne zijn niet alleen gezinsvriendelijk, authentiek, toegankelijk en gezellig, ze hebben ook een uiterst natuurgerichte en ontspannen benadering van de wintersport. Laat u tijdens uw wintersport vakantie op een wintercamping in deAuvergne in uw eigen houten chalet verrassen door de stralend witte landschappen en uiteenlopende activiteiten. Naast skiën kunt u sporten zoals snowkite, tochten met sledehonden, ijsvissen, nachtelijke sneeuwschoentochten en ijswatervallen beklimmen.

Meer weten?