De wijnroute van de Elzas

Een hele bekende wijnroute in Frankrijk is de “Route des Vins d’Alsace”. Deze 170 kilometer lange route is te vinden in de Elzas. Deze regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en staat bekend als wijnstreek. De Elzas is gelegen aan de voet van de Vogezen en het is een streek vol mysterieuze kastelen en prachtige wijnbouwdorpjes. Langs deze wijnroute vind je overal oude wijnkelders en bijzondere restaurants. Bij deze restaurants kun je natuurlijk alle wijnen van de regio proeven. In de Elzas worden vooral witte wijnen gemaakt, liefhebbers van een lekkere witte wijn kunnen hier hun hart ophalen.

Lees meer

Advertentie

La Route des Vins d'Alsace

Elzasser Route de Vins

Wijnproeven in de Elzas

De Elzas is een hele mooie regio om te kamperen. In dit gedeelte van Frankrijk vind je vooral natuurcampings en kleine campings, want het is hier ontzettend groen. Midden in de natuur met de caravan. Er zijn een hoop activiteiten die je kan ondernemen in dit gebied. In het noorden van Frankrijk is genoeg te doen, je kan een mooie wandeling maken langs de kust, in de bossen of meer in het oosten van Frankrijk een wijnroute rijden. De wijnroutes van Frankrijk zijn erg populair, vooral de 170 kilometer lange “Route des Vins d’Alsace”. In deze regio vind je genoeg natuurcampings gelegen naast de wijnroute.

Tijdens de wijnroute

Onderweg kom je bijzondere steden tegen, zoals Riquewihr, Ribeauville, Overnai, Eguisheim, Colmar en Mittelbergheim. Maar ook historische monumenten zoals het kasteel van Haut-Koenigsbourg en de kathedraal van Staatsburg. Het Unterlinden museum in Colmar is ook een bezoekje waard, dit historische kunst museum trekt jaarlijks zo’n 200.000 bezoekers.

De Elzasser wijnen

Het totale wijnbouwgebied in de Elzas telt 11.000 hectare. De meeste wijngaarden staan op hellingen tussen de 200 en 400 meter, dit gebied is theoretisch beschermd tegen nevel en sneeuwval. Het is er droog, zonnig en warm, door de bescherming van de Vogezen.

In de Elzas produceert men witte wijn, met uitzondering van de Pinot Noir, die een rode wijn is (deze moet zelfs fris gedronken worden). De naam van de wijn is deze van de druivensoort. Een paar bekende namen: Sylvaner, Riesling, Muscadet d’Alsace, Pinot Blanc, Pinot Noir, Gewürtztraminer, Tokay d’Alsace. De Edelzwicker komt van een mengeling van edele wijnen. Deze wijnstreek onderscheidt zich van de andere Franse wijngebieden doordat de wijn de naam draagt van de druivensoort, de flessen een lange en smalle hals hebben en de wijn verplicht in de Elzas dient gebotteld te worden.

De Elzas vanuit de lucht

Behalve de fantastische wijnroute zijn er ook andere mogelijkheden om de Elzas te ontdekken, onder andere vanuit de lucht. Er is een bedrijf wat de mogelijkheid biedt om met een luchtballon van het prachtige uitzicht te genieten. Een hele unieke manier om deze regio van bovenaf te bewonderen! Naast het museum in Colmar is er nog een museum het bezoeken waard. “Musee de Vignoble” is een wijnmuseum, hier kan je dus alles te weten komen over de wijnen van de streek.Ook worden er kookcursussen gegeven in de Elzas. Deze worden gegeven door de echte chefs uit de regio. Deze jongens bereiden alle culinaire hoogstandjes uit deze wijnstreek, heel leuk en leerzaam om daar een middagje mee in de keuken te staan. In het weekend van 24 oktober is er een hele route uitgezet door de Elzas, langs deze route staan kraampjes, restaurantjes en bezienswaardigheden waar je langs fietst/wandelt. Langs deze route kan je van alles uitproberen wat deze streek te bieden heeft, lekker eten en drinken. Een leuke manier om de Elzas te ontdekken.

Kortom, genoeg te doen, te zien en te proeven in deze tijd van het jaar in het noorden van Frankrijk!

Wijnroutes in de regio

  • Route des Vins d’Alsace
  • Circuit des Saveurs
  • Route Montagne de Reims
  • Grancru wijnroute Alsace
  • Elzasser Route de Vins

Meer informatie over de Elzasser wijnen: