Alle blogsProvenceFietsen


La via Rhôna @ Elodie Pellet

De leukste fietsroutes in de Provence

Bent u op zoek naar een vakantiebestemming die u per fiets kunt ontdekken? Vind de beste routes in de Provence en bereid uw verblijf in alle rust voor.

De beste routes in de lente

De lente is het ideale seizoen om de Luberon, de Ventoux en de Rhônevallei te ontdekken op de fiets. In deze tijd van het jaar schijnt de zon doorgaans volop en kunt u genieten van aangename temperaturen. Fiets door kleurrijke en groene landschappen tijdens een van de vier grote fietsroutes of volg de ’grande traversée de Vaucluse’ op uw mountainbike. Bekijk hier de gedetailleerde fietsroute.

Le pont Julien @Colombe Production

De fietstocht van de Luberon

Deze 236 km lange route strekt zich uit van Cavaillon tot Manosque en wordt in 5 etappes afgelegd. U fietst door enkele van de mooiste plaatsen van de Luberon: Lourmarin, Lacoste, Lauris, Oppède, Bonnieux, enz. De tocht is een ware belevenis in het hart van de Provence. De velden met kersenbomen, amandelbomen en wijngaarden roepen het beeld op van de vele lokale producten: gekonfijt fruit, olijfolie, geitenkaas, honing, groenten, fruit en ga zo maar door… Heeft u al trek? Bezoek een markt of een restaurant met het label ‘Provence à vélo’ om te genieten van deze Provençaalse lekkernijen!

Vignobles @ Thomas Rathay

De fietstocht van de Côtes du Rhône

De 210 km lange fietstocht van de Côtes du Rhône voert u door grote groene vlaktes en langs de grillige massieven van de Dentelles de Montmirail en kan in 6 etappes worden afgelegd. Laat de oevers van de Rhône en de Via Rhôna achter u om de smalle paden door de wijngaarden van de AOC Côtes du Rhône te volgen tot aan het plaatsje Vaison-la-Romaine. Deze route is gemaakt voor de liefhebber van cultuur en geschiedenis: in Orange en Vaison-la-Romaine treedt u bijvoorbeeld in de voetsporen van de Romeinen. Gigondas, Beaumes-de-Venise, Rasteau en Vacqueyras zijn dan weer bij uitstek ideale plaatsen voor liefhebbers van goede wijnen!

Les gorges de la Nesque @ Alain Hocquel

Fietstocht door de Ventoux

En wat zou een artikel over fietsen in de Provence zijn zonder de Mont-Ventoux te benoemen? Deze route rondom de ’Provençaalse reus’ mag dan misschien niet dezelfde legendarische beklimming naar de top zijn als die van de Tour de France, de tocht is zeker niet makkelijk met een positief hoogteverschil van 1700m. De route bestaat uit 3 etappes en loopt door een beschermd gebied, langs de Toulourenc en vervolgens de Nesque, twee wilde rivieren aan de voet van de Mont Ventoux.

De fietstocht door het Comtat Venaissin

Deze fietsroute is een stuk korter en toegankelijker dan de 3 bovengenoemde fietstochten. Vanuit Carpentras fietst u tussen de wijngaarden naar Bédoin, aan de voet van de Mont Ventoux. Vervolgens rijdt u langs de boomgaarden richting het zuiden; daar waar de kersen- en vijgenbomen het landschap vorm én kleur geven.

La grande traversée VTT de Vaucluse @ Alain Hocquel

De ‘espace VTT FFC Ventoux’ of de ‘Grande traversée VTT du Vaucluse’

Geeft u de voorkeur aan mountainbiken? De espace VTT FFC du Ventoux (een mountainbikegebied in de Ventoux) bevat bijna 250 km aan paden, verdeeld over 13 routes van alle niveaus. Ontdek het biosfeerreservaat van de Mont Ventoux.

Voor de waaghalzen onder ons is er de Grand Traversée de Vaucluse. Deze route is voor het departement wat de route 66 voor de Verenigde Staten is: MYTHISCH! 400 km verdeeld over 9 etappes van 35 tot 55 km en een positief hoogteverschil van in totaal 9.900 m. Op het programma staan een sportieve uitdaging en prachtige panorama’s. Ontdek een lappendeken aan kleuren; de mineralen van de Ventoux, wilde bergkammen, kalkstenen kliffen, groene valleien en okerkleurige zandgronden. Maak een prachtige afdaling tussen de rotsen, dennenbossen en wijngaarden in de Dentelles de Montmirail of waag u aan een zware beklimming door de beboste uitlopers van de Ventoux. Kies voor de steile paden, enduroroutes, smalle weggetjes in de okerlandschappen en doorgangen tussen duizelingwekkende bergkammen.

Degenen die graag dagtochten maken of het hele weekend onderweg zijn, kunnen de gpx-routes van 41 tot 145 km volgen op een elektrische mountainbike. U kunt hier de routebeschrijvingen downloaden.

Voor die elektrische mountainbikes bestaat een alternatieve route. De secties waar de fiets moet worden gedragen, worden in deze route gemeden.

Plan in alle rust uw verblijf

Welke route u ook kiest, u kunt altijd terugvallen op een netwerk van professionals dat er is om u tijdens ieder gedeelte van uw reis te begeleiden.

Of u nu wil overnachten, dineren, uw fiets wil laten repareren of uw bagage wil vervoeren; de gidsen, verhuurders, fietsenmakers, enz. van ‘Provence à vélo’ zullen u en uw fiets altijd hartelijk verwelkomen.

Een grote innovatie in 2020 voor houders van een elektrische fiets met een accu van Bosch zijn de 60 oplaadpunten (snelladers of powerstations) bij verschillende ‘Accueil Vélo’-punten. U kunt hier gratis en veilig uw accu opladen en de tijd gebruiken om een pauze te nemen of nog meer plezier te maken tijdens uw vakantie!

De Vaucluse telt 31 campings – verspreid over de hele regio – die speciaal zijn ingericht voor fietsers en waar u uw fiets veilig kunt stallen om uw welverdiende rust te garanderen.

Beeldmateriaal: Vaucluse Provence Toerisme en A. Hocquel. Video: Dangerous Momo Design.