Wat is er te doen in Normandië

Normandië is een departement in het Noordwesten van Frankrijk, aan het Kanaal. Frankrijk en met name Normandië hebben veel prachtige campings, zowel aan zee als meer landinwaarts. Sinds de voltooiing van de kustsnelweg is Normandië vanuit Nederland in een uur of zeven te bereiken met de auto.

Steden: Rouen en Caen

Rouen is de hoofdstad van Normandië. Ooit werd Jeanne d’Arc hier op de brandstapel terecht gesteld, maar aan de andere kant was er ook Monet die de kathedraal meer dan 30 keer schilderde in steeds ander licht. Rouen oogt industrieel als u naar de stad rijdt, maar laat je niet afschrikken. De binnenstad staat letterlijk vol met oude vakwerkhuizen aan kleine straatjes. Ook het oudste restaurant van Frankrijk, La Couronne uit 1345, is hier te vinden. Caen is de andere grote stad in Normandië. Deze stad heeft een echt oorlogsverleden omdat hij strategisch ligt. Ook in WOII was de stad een belangrijk voor de geallieerden en er is hard gevochten. Het Mémorial de Caen is een indrukwekkend gedenkteken en museum over die tijd.

Geen wijn, wel kaas.

Het klimaat in Normandië is niet geschikt voor druiven, er is dan ook geen wijnbouw. Maar geen nood: de Normandiërs hebben de appel als alternatief. Van de appels wordt cidre gemaakt, een frisse drank met ongeveer 5% alcohol en meestal een lichte tinteling. Door verschillende appels te mengen krijg je zoete (doux), droge (brut) of echt mousserende (mousseux) cider. De beste ciders uit de regio worden gedestilleerd tot een sterke drank: Calvados. Deze heeft meestal rond de 40% alcohol en is er in veel verschillende smaken en kwaliteiten. Een proeverij is zeker aan te bevelen. Het andere topproduct uit de streek is de witteschimmelkaas Camembert. De echte Camembert de Normandië wordt gemaakt van rauwe koeienmelk. Wat je in deze kuststreek natuurlijk niet mag missen is het zeefruit. Prachtige plateaus met oesters, kreeft, mosselen en andere schaal- en schelpdieren staan bij vrijwel elk restaurant op de kaart.

D-day landingsstranden

Op 6 juni 1944 vond de beslissende aanval op Nazi-Duitsland plaats in Normandië. Op de verschillende landingsstranden is zwaar gevochten. De hele regio is eigenlijk één groot museum dat hier aan herinnert. Door de streek lopen bewegwijzerde routes naar alle bezienswaardigheden.
Twee tips: in de plaats Arromanches zijn twee mooie musea die een beeld geven van de invasie. Ook zijn de restanten te zien van de kunstmatige haven die de geallieerden hebben aangelegd met pontons. Een aanrader is ook het oorlogskerkhof in Colleville-sur-mer. Op deze Amerikaanse begraafplaats zijn 9387 gesneuvelde militairen begraven. Witte kruisen staan in eindeloze strakke rijen op een terrein van 70 hectare. De begraafplaats kijkt uit over Omaha Beach. Zeer indrukwekkend.