Top 5 plekken in de Rhônevallei die u niet mag missen in het voorjaar

Tussen wijngaarden en duizend jaar oude bouwwerken, verdeelt de Rhône tot aan zee, het vaste land in twee. De diversiteit aan landschappen rond deze rivier nodigt uit dit gebied te bezoeken. Van het fort van Mornas tot de pauselijke wijngaarden en van noord tot zuid, de Rhônevallei kent talloze verhalen. Wist je dat je in de Rhônevallei prachtig kunt fietsen? In dit bericht vind je vijf bezienswaardigheden in de Vaucluse, die je gemakkelijk te fiets kunt ontdekken.

Terug naar het: Camping Frankrijk blog

1. De via Rhôna: zo dicht mogelijk langs de Rhône fietsen

De beroemde fietsroute die het meer van Genève met de Middellandse zee verbindt (de via Rhôna), doorkruist de Vaucluse; een gebied waarvan de fauna, flora, geschiedenis, cultuur en landbouw door de Rhône zijn getekend. Fietsen over deze route is een van de beste manieren om dit Provençaalse deel van de Rhônevallei te ontdekken.

In het noorden van de Vaucluse loopt de route door de landbouwvelden tussen de oevers van de Rhône en de uitlopers van het massief van Uchaux. U rijdt door middeleeuwse dorpen om Châteauneuf-du-Pape te bereiken en om de meest gerenommeerde wijnsoort van de zuidelijke Côtes du Rhône te ontdekken.

Verder naar het zuiden komt de via Rhôna uit bij de Pausenstad Avignon, waar u tijdens een tussenstop de beroemde pont d’Avignon en het majestueuze Pausenpaleis kunt verkennen.

Afstand: 70,8 km, waarvan ongeveer 10 km voor uitsluitend niet-gemotoriseerde voertuigen (strakke, geasfalteerde weg)

2. De wijngaarden van de AOC Côtes du Rhône

Fiets van de Dentelles de Montmirail tot de weidse wijngaarden, die zich op een kalkrijke kleibodem uitstrekken tot Châteauneuf-du-Pape. Deze wijnroute door de Rhônevallei is georganiseerd rondom verschillende wijnkelders en -landgoederen in het hart van de dorpen, waarvan vele hun naam hebben ontleend aan de geproduceerde, veelal krachtige, fruitige en rode, wijnen: Cairanne, Roaix, Sablet, Séguret, Valréas, Visan, Puyméras, en het Massief van Uchaux.

Laat u door de producenten informeren over deze wijnen en over de kenmerken die hun kleuren en smaken bepalen. Leer vervolgens welke wijnen passen bij uw desserts of kazen.

U zult opmerken dat u de wijngaarden van de Rhônevallei met al uw zintuigen kunt bewonderen, proeven en ervaren.

3. Overblijfselen uit de Romeinse tijd

Degene die nog niet overtuigd is van het uitzonderlijke landschap en de levenskwaliteit van de Rhônevallei, zou eigenlijk terug moeten kunnen gaan naar de tijd van de Romeinen, die op zoek naar gastvrije en vruchtbare plekken, zich permanent op deze gronden vestigden.

Hun beschaving is hier zelfs zo diep geworteld dat er vandaag de dan nog altijd enkele grote monumenten staan. Met name in Orange, waar u het Romeins Theater met een opmerkelijk goed bewaarde podiummuur kunt bewonderen of de triomfboog daterend uit de 1e eeuw voor Christus; beide monumenten staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

4. Het fort van Mornas

Dit bouwwerk is niet te missen als u langs de Rhône of over de Via Rhôna rijdt. Met een hoogte van 137 meter imponeert het fort van Mornas nog altijd; hoe moet dat wel niet in de middeleeuwen geweest zijn! En hoewel het fort enkel toegang biedt aan bezoekers die het steile pad hebben beklommen om bij de ingang te komen, is het die moeite zeker waard.

Tijdens een levendig bezoek waarbij u landheren en ridders in klederdracht zult ontmoeten, beleeft u het dagelijks leven tijdens de middeleeuwen en de functie van het monument: de bescherming van het dorp.

5. De waterkrachtcentrale van Bollène

Begin 2019 opende de Compagnie Nationale du Rhône (CNR) de deuren van de waterkrachtcentrale in Bollène. Dit bouwwerk werd in 1952 ingehuldigd en bevat een majestueuze voorgevel, die als historisch monument is geklasseerd en destijds vanwege zijn omvang de bijnaam “het Suez van Frankrijk” kreeg. De geschiedenis die zowel nationaal als lokaal is, maakt deze centrale een industrieel erfgoed dat nu van binnen kan worden bekeken dankzij een modern en educatief bezoek in een indrukwekkend decor.

Handig om te weten

Bezoek de Rhônevallei in de Provence
Om in de vallei te komen volgt u de snelweg A7 en neemt u de afslag Bollène. Verken de vallei vervolgens op uw eigen tempo: met de fiets over de Via Rhône of met de auto over de N7 richting Avignon.

Verblijf in de Provençaalse Rhônevallei
Campings in de Rhônevallei
– Campings in en rondom Avignon

Grote evenementen tijdens de lente in de Provençaalse Rhônevallei
Les printemps de Châteauneuf-du-Pape (de lentes van Châteauneuf-du-Pape)
Het bloemenfestijn Alterarosa in Avignon
– Het wijnevenement ‘La fête de la Vigne et du vin’ in mei

Terug naar het: Camping Frankrijk blog