Bonjour bij La Belle St-Fli

Wilt u na een jaar van haasten en druk zijn, heerlijk ontspannen en nieuwe herinneringen maken? Dat kan, want op 815 kilometer van Utrecht ligt ons mooie landgoed La Belle St-Fli van 4 hectare groot. Het landgoed ligt net aan de rand van het dorpje Saint-Félix, ook wel in de volksmond St-Fli genoemd. Het dorpje ligt in het departement Allier, Auvergne. U vindt La Belle St-Fli naast de watertoren in een glooiend patchwork landschap waar maisvelden zich afwisselen met groene weides en zonnebloemvelden.

Kleine glamping / camping

Op ons landgoed zijn wij een kleine glamping/camping gestart met veel rust en privacy gecreëerd. Er zijn royale staplaatsen voor tenten, caravans, vouwwagens en campers aanwezig en voor de glampinggasten hebben wij compleet ingerichte safaritenten met eigen sanitair. Wij verhuren tevens een zeer sfeervol ingerichte gîte die geschikt is tot 6 personen. Om het onze gasten zo aangenaam mogelijk te maken, bieden wij hen heel veel extra’s zoals table d’hôtes, een broodjesservice, château d’efants, een zwembad en nog veel meer.

Het is hier heerlijk wakker worden

Op La Belle St-Fli zult u wakker worden van het gezang van de vele vogels en het geloei van de koeien. Wij zullen ernaar streven u, na uw verblijf, een koffer vol mooie herinneringen mee te geven.

Glamping in de Allier

De Allier is is een gebied in de voormalige regio Auvergne, een prachtig gebied in midden Frankrijk met veel verschillende landschappen waardoor het een populaire, maar niet overlopen bestemming is. De Allier is goed te berijden vanuit Nederland. Van Utrecht naar de Allier is circa 800 km rijden.

Er is heel veel ruimte!

Slechts 2,5% van de Franse bevolking woont in de Auvergne, dus er is heel veel ruimte! De Auvergne vormt het hart van het Centraal Massief, een indrukwekkend gebied van afgesleten vulkaanbergen, kratermeren, grote dennenbossen en rivier kloven. De zuivere lucht is een verademing, net als het rustige tempo waarin alles gaat. De bewoners koesteren hun tradities en gaan hun eigen gang. Precies zoals je verwacht in deze setting van ongerepte natuur en uitgestreken velden.

Auvergne, land van vulkanen

De natuur wordt goed beschermd in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Dit 393.000 hectare grote natuurpark laat je kennismaken met een mooie natuurlijke en soms zelfs woeste omgeving. Het is een walhalla voor wandelaars die er over de talloze paden prachtige tochten kunnen maken. Heuvels, bergen, beken en riviertjes wisselen elkaar in het landschap af. De laatste jaren ontdekken steeds meer mensen dit mooie stukje Frankrijk. Maar desondanks is het er nog relatief rustig.

Puy de Dome

Een dagje vulkaan is een absolute must-do in de Auvergne. De Auvergne staat bekend om zijn vele vulkanen en Puy de Dôme is de beroemdste en grootste van allemaal. De top van de Puy de Dôme is voor de geoefende wandelaar te voet bereikbaar. Het treintje brengt je in tien minuten naar de top. Boven aangekomen kun je lekker wandelen, picknicken, of een bezoekje brengen aan het weerstation of het bescheiden museum. Het uitzicht is prachtig en doet soms denken aan de Alpen. Aan het eind van de dag kun je naar beneden wandelen (reken op een wandeling van anderhalf tot twee uur), of je kiest weer voor een ontspannen ritje met het treintje.

Bezoek aan Vulcania

Vulcania is een leerzaam themapark, gewijd aan aardse wetenschappen. Het park ligt in de vulkanenketen Chaîne des Puys en op enkele kilometers van de Puy de Dôme. Leer meer over de wetenschap achter de vulkanen in een verrassende, grappige en interactieve omgeving. Een dag is amper genoeg om alle attracties van Vulcania te ontdekken.

Uitjes / Kinderen

Het klimbos en zwemmeer Sidailles. Klimmen in het klimbos van Sidialles echt heel leuk en Naast het klimbos ligt een heerlijk meer waar je kunt zwemmen, kanoën of kunt spelen op een drijvend waterpark. Ook starten vanaf hier een aantal prachtige wandelingen. Kortom: één dag is eigenlijk niet genoeg voor Sidialles.

Eikenbos Troncais. Troncais is een enorm bos qua grootte ter vergelijken met Parijs (!). Het woud is beroemd om haar stokoude en vele eikenbomen. Troncais staat garant voor eindeloze wandelingen waaronder een wandeling van ongeveer zeven kilometer rondom het meer. Het toeristisch centrum van het woud is het dorp Saint-Bonnet-de-Troncais. Ten zuiden van het dorp ligt het Étang de Saint-Bonnet, een aantrekkelijk meertje. In alle meren in dit gebied kunt je trouwens goed zwemmen.

Pretpark en dierentuin Le Pal. Een pretpark met activiteiten die ook voor kleinere kinderen leuk zijn. Hoewel er ook voor oudere kinderen genoeg plezier te beleven is. Er rijdt een treintje door het park. Bovendien zijn er ook veel dieren (wel 700) . De roofvogelshow en de zeehondenshow zijn een echte aanrader.

Kasteel Ainay le Vieil. Dit kasteel gebouwd in de veertiende eeuw kun je alleen betreden onder leiding van een gids. Om het kasteel ligt en prachtig aangelegde tuin waar je heerlijk kunt ronddwalen.

Cascade de la Pisserotte in Arfeuilles. Waterval en een leuke picknick-plek

Dorpen en steden

Vichy. Een leuke stad met vele architectonische juweeltjes. Vichy, ofwel klein Parijs, staat bekend om haar warmwaterbronnen. In het hart van de stad, vindt je enkele luxueuze thermenbaden. Verder is het heerlijk wandelen in het prachtige stadspark.

Montluçon. In Montluçon, gelegen aan de Cher, valt meteen het Château des Ducs de Bourbon op. Vanaf dit kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad. Wandel door de smalle en steile straatjes van de historische oude stad met haar vele vakwerkhuizen. Breng een bezoek aan de Église Saint-Pierre en bewonder het mooie beeldhouwwerk dat Maria Magdalena voorstelt.

Charroux. Een charmant middeleeuws dorp dat op de lijst van “Les Plus Beaux Villages de France” (de mooiste dorpen van Frankrijk) staat heeft een mooie omwalling met poorten en enkele stijlvolle huizen. Het uitzicht op de Plaine de La Limagne (laagvlakte) en de bergen van de Auvergne is prachtig. Vertrek zeker niet voordat je de beroemde mosterd van Charroux geproefd hebt.

Moulins. Moulins is de hoofdstad van het departement Allier in het noorden van de Auvergne. Het is een rustig middeleeuws stadje dat overloopt van de historische gebouwen. Het lijkt wel een openluchtmuseum! Je kan Moulins niet bezoeken zonder binnen te gaan in de indrukwekkende kathedraal Notre-Dame-de-l’Annonciation. De glad-in-loodramen uit de vijftiende en zestiende eeuw zijn hier de blikvangers. Wandel ook zeker eens voorbij de vijftiende-eeuwse vakwerkhuizen rondom het Place de L’Ancien-Palais. Je kan in Moulins ook heel wat musea bezoeken waarvan het Centre National du Costume de Scène et de la Scénographie, gewijd aan historische theaterkleding en decors, het bekendste is.

Riom. Ten noorden van Clermont-Ferrand ligt het plaatsje Riom. Deze stad was tot aan de Franse Revolutie de hoofdstad van de regio en is nog steeds de poort naar de Auvergne. Wandel hier rond in de pittoreske straatjes tussen de zeventiende en achttiende-eeuwse gevels. Je kan de rijke geschiedenis van de regio hier echt bijna ruiken.

Clermont-Ferrand. Aan de voet van de Puy de Dome ligt Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de regio Auvergne. Het is fijn om door de autovrije straten rondom de kathedraal te kuieren en te genieten van de geschiedenis van deze stad. De Cathédrale Notre-Dame de L’assomption vormt het middelpunt van de stad. Het kostte 700 jaar arbeid om deze kathedraal te bouwen, maar dan stáát ook wat. Een wandeling door het stadspark Jardin Lecoq is een aanrader. In het centrum van deze bescheiden stad kun je op het plein Square Blaise Pascal niet alleen de mooie fontein bewonderen, maar ook genieten van prachtig uitzicht over de stad. Je kunt vanaf hier ook de Puy-de-Dôme zien.

Sportieve activiteiten

In het departement Allier kan je er allereerst voor kiezen om een route van 30 kilometer te volgen, die je meeneemt langs dorpjes als Dompierre-sur-Besbre, Diou en Digoin. De wegen zijn verhard en loodsen je langs talrijke sluizen, bruggen en aquaducten. Liefhebbers van burchten en musea kunnen dan weer de route langs het Kanaal van Berry volgen, van Montluçon tot Vallon-en-Sully. Deze 20 kilometer lange fietstocht is wel iets avontuurlijker, aangezien je ook over onverharde wegen fietst. Wielertoeristen die liever een kleiner fietstochtje maken, kunnen ten slotte een route van 6,4 kilometer volgen van Montluçon tot Néris-les-Bains. Dit onverharde traject loopt langs een voormalige spoorlijn en biedt je een prachtig uitzicht over drie viaducten. Vlakbij de Gorges van de rivier de Sioule vind je een prachtig natuurgebied. Het doet denken aan b.v. de Gorges de Ardeche maar is veel minder toeristisch. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen.

Natuur & Cultuur

Wijnen van Saint Pourcain. In het gelijknamige dorpje vind je de heerlijke regionale de Saint Pourçain.

La Montagne Bourbonnaise. De Montagne Bourbonnaise is een middengebergte dat begint op 500 meter hoogte en eindigt op de top van de Puy de Montoncel op 1287 meter. Het gebied biedt voldoende mogelijkheden voor allerlei sportieve activiteiten, zowel zomers als in de winter. Zo zijn er in St. Nicolas des Biefs (10 minuten van La Chabanne) enkele prachtige klimrotsen. De bossen van de Montagne Bourbonnaise nodigen uit tot lange wandelingen en pittige mountainbike tochten.

Kasteel van Chauvigny. Het Chateau de Chouvigny werd in 1250 gebouwd door Guillaume 1 van Chouvigny op de resten van het Gallo-Romeinse Calviniacum. Vanaf het kasteel van Chouvigny heb je een goed zicht op de kloof van de Sioule die zich 80 m dieper een weg door het gesteente baant.

Chateau de Thoury. Het Chateau de Thoury werd in de 12de eeuw gebouwd; in de 14de eeuw kreeg het zijn huidige uiterlijk. Dankzij de zware muren en de slotgracht konden de Engelsen het tijdens de Honderdjarige Oorlog niet veroveren en ook gedurende de godsdienstoorlogen hield het Chateau de Thoury stand.Het kasteel van Thoury is toegankelijk via de brug over de slotgracht. Hoog boven de toegangspoort kijken twee peperbustorentjes uit over het parkachtige landschap. In het kasteel zijn bezienswaardig: de binnenplaats met een 16de-eeuwse galerij, de wachttoren met binnen haar muren een jachtmuseum (jachtsouvenirs van de kasteeleigenaren), de eetzaal, de uitkijktoren en een 10de-eeuwse, gewelfde kelder.

Menat (Allier). Acht kilometer ten westen van het kasteel van Chouvigny ligt Menat. Hier verbindt de Pont de Menat beide oevers van de Sioule. De oude brug, die u vanaf de ‘nieuwe’ brug goed kunt zien liggen, werd in de 12de eeuw op de resten van een Romeins bouwwerk aangelegd. Verder kunt u hier een 12de-eeuwse Romaanse abdijkerk, een groeve en een paleontologisch museum (met fossielen uit het Tertiair) bezoeken. De fossielen zijn in de lokale steengroeve gevonden.

Overige information van deze accommodatie

La Belle St-Fli
Frankrijk Auvergne-Rhône-Alpes Allier Saint-Félix

Les Remonds, Saint-Félix 03260

Duits, Engels, Nederlands
mei - september

1 review

Schrijf een review
  1. Fantastische kleinschalige Glamping

    Fantastische kleinschalige Glamping voorzien van geweldige safaritenten, zalig zwembad, heerlijk eten, rust, vrijheid maar ook veel mogelijkheden tot actief bezig zijn. Een feestje om daar zijn!

We zijn benieuwd naar jouw ervaring! Schrijf een review.

Door het delen van je review ga je akkoord met onze Richtlijnen en Gebruiksvoorwaarden.

Blurred map of Europe