Toen en nu, wat is er veranderd?

Het kamperen van nu is lang niet hoe het geweest is. Ook al gaan we kamperen, dat betekent niet dat we zonder luxe op vakantie gaan. De reis naar Frankrijk wordt makkelijk gemaakt door het GPS-systeem in de auto. En de kinderen hoor je onderweg niet zeuren, omdat ze zoet worden gehouden door de tablet of spelletjes op de gamer. De afgelopen 40 jaar is er een hele boel veranderd op het gebied van kamperen. En dat komt niet alleen door het GPS-systeem en de tablet, de kampeerder is behoorlijk veeleisend geworden.

Toen: uren bezig om de tent op te zetten & Nu: gooi je tentje in de lucht en hij staat

Tot 2000 waren we met z’n allen nog úren bezig om de tent/vouwwagen op te zetten. Meestal van tevoren even een test om te kijken hoe je die tent dan precies de lucht in krijgt. Dat hoeft nu echt niet meer, er bestaan tegenwoordig pop-up tenten die zichzelf opzetten. Je bent binnen een paar minuten klaar en kan lekker met je handdoekje naar het zwembad.

Toen: onderweg met een landkaart & Nu: GPS-systeem in de auto

Ruzie in de auto, want we zijn de weg kwijt. Dit ritueel was vroeger normaal. Rondjes rijden in het gebied waar de camping zou moeten zijn. Of de verkeerde afslag nemen en in een heel ander gebied terecht komen, veel te laat op de avond, waardoor je moet overnachten op een andere camping als noodoplossing. Wat stiekem ook wel weer hilarisch was, want zo begon de vakantie nu eenmaal. Nu kunnen we zonder ruzie ergens in één keer heenrijden met het GPS-systeem. Tenminste, als deze goed bereik heeft…

Toen:  “Ik ga op reis en ik neem mee…” & Nu: met de tablets op de achterbank

Wat een heerlijk spel om te spelen met elkaar als je onderweg bent naar je vakantiebestemming. De kinderen zitten te vervelen op de achterbank en je zoekt een manier om ze bezig te houden. “Ik ga op reis en ik neem mee…!” of “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…” waren de ideale spelletjes om de kids even af te leiden. Of dat spelletje ook op de tablet staat betwijfel ik. In ieder geval heb je geen last meer van dat gejengel op de achterbank, want met de tablets zijn ze uren zoet.

Toen: Mankracht & Nu: afstandsbediening

“Kunnen jullie even helpen?!” , was de standaard vraag als de caravan op z’n plaats moet komen te staan. En medekampeerders waren dan ook niet te beroerd om even te helpen. Mede door de technische snufjes van nu is deze vraag echt overbodig. De mankracht maakt plaats voor de afstandsbediening. Wel zo makkelijk, vanaf een afstandje toekijken door een druk op de knop de caravan op de juiste plek krijgen.

Toen: ouderwetse sleurhut & Nu: Van alle gemakken voorzien

Maar ook in de caravan is er een hoop veranderd. Er is meer ruimte, de bedden zijn goed, en de keuken uitgebreid. Vroeger mocht je blij zijn als je twee nachten goed sliep als je 14 dagen op vakantie was. Nu zijn de bedden net als thuis, goede matrassen en ruimte genoeg. Geen stijve nek of rug meer als je je bed uitkomt op de camping. En vlees, groente en aardappels kunnen gewoon tegelijk bereid worden. Alle pannen op een eigen pit. De caravans van nu maken het kamperen een stuk aangenamer en gemakkelijker.

Toen: met de wc-rol onder de arm naar het toilet & Nu: Sanitaire voorzieningen in de caravan

De ultieme stereotype campingactiviteit, je kruipt je tentje uit, het dauw nog op het gras, in pyjama met de wc-rol onder je arm onderweg naar het toiletgebouw. De reden waarom heel veel mensen ervoor kiezen om vooral niet te gaan kamperen. Tegenwoordig is dat hele stereotype van tafel, in de meeste caravans zit nu gewoon een toilet en soms zélfs een douche. Je hoeft in principe niet meer naar buiten, ideaal.

Lees ook: