Bizarre en grappige feiten en weetjes over Frankrijk

De Fransen kunnen er wat van, rijden zonder geldig rijbewijs, ontelbaar veel slakken eten, noem maar op. Tien bizarre feiten over Frankrijk hier op een rijtje!

1. Slakken

Jaarlijks worden er in Frankrijk 500 miljoen slakken gegeten… De populairste slak in Frankrijk is de Franse wijngaardslak, een Bourgondische delicatesse. Deze slak is een typisch Frans voorgerecht en een bekend symbool van de Bourgogne. Dit is een grote slak die wordt gezien als familie van de tuinslak die wij in Nederland kennen.

2. Duizenden gemeenten

Frankrijk is verdeeld in 12 hoofdregio’s die weer zijn onderverdeeld in 96 zogenoemde departementen. En de departementen zijn onderverdeeld in gemeenten, dit zijn er 36.568 in Frankrijk. Ter vergelijking, in Nederland hebben wij 408 gemeenten. Ruim 36000 vinden wij echt ontzettend veel!

3. Frans als wereldtaal

In 31 landen op de wereld wordt Frans gesproken. De Franse taal kan een wereldtaal genoemd worden, omdat het in landen over de hele wereld gesproken wordt.

4. L’Hexagone

Frankrijk heeft de vorm van een zeshoek. Daarom wordt Frankrijk vaak “l’hexagone” genoemd. Hexagone is Frans voor zeshoek.

5. Hét symbool van Parijs

De Eiffeltoren is al 125 jaar hét symbool van Parijs en één van de meest bezochte en gefotografeerde bouwwerken op aarde

6. 103 liter mineraalwater

De meest gedronken drank in Frankrijk is niet wijn, maar mineraalwater. De Fransen drinken namelijk 103 liter per jaar per persoon.

7. Napoleon het varkentje

In Frankrijk is het verboden om een varken Napoleon te noemen. Een varken vernoemen naar je grootste leider is natuurlijk erg oneerbiedig. Dit is een wet, opgenomen in het wetboek.

8. Verboden te zoenen

In Frankrijk is het verboden te zoenen op het perron en in de trein. Dit omdat mensen die druk aan het zoenen zijn de trein niet meer aan zouden horen komen. En er zou veel vertraging ontstaan doordat mensen nog even afscheid willen nemen in de deuropening van de trein.

9. Koksmuts

De koksmuts is natuurlijk uitgevonden in Frankrijk. De witte muts die de koks dragen is ter bevordering van de hygiëne, zodat er geen haren in het eten terecht kunnen komen.

10. Rijden zonder rijbewijs

Een leuke Franse gewoonte om te parkeren, vooral in Parijs, is gewoon tegen de bumpers van de auto’s voor en achter je te rijden, totdat je goed staat. Maar wist je dat maar liefst 9% van de Franse bevolking (bijna 600.000 personen) zonder geldig rijbewijs autorijd?

11. Huizenprijs per m² in Parijs, auw

Wij vinden de huizenprijzen in Amsterdam hoog, maar wist je dat de vierkante meter prijs in Parijs bijna twee keer zo hoog is dan van Amsterdam? In Parijs betaal je gemiddeld 7611 euro per m². In Amsterdam ligt dat op 3937 euro per m².

12. Duizenden rotondes

Wie kent ze niet de rotondes in Frankrijk, hoeveel zei je? In Frankrijk vind je 30.000 rotondes, goed voor een wereldrecord.

13. Frankrijk is een echt kaasland

In Nederland eten we veel kaas, maar in Frankrijk doen ze er een schepje bovenop. Wist je dat er ongeveer 1200 soorten kaas in Frankrijk worden gemaakt?

14. Stokbroden

De Fransman is er dol op, stokbrood! Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag. Maar zeg nu zelf, een vers stokbroodje met kaas is ook niet te weerstaan.

15. Fransen houden (echt) van wijn

Sommige feitjes lijken bijna te cliché om waar te zijn. Met een indrukwekkende jaarlijkse productie van 46 miljoen hectoliters wijn, kun je Frankrijk wel het grootste wijnland van de wereld noemen. Ter vergelijking: Dit is ongeveer evenveel wijn als de productie van Argentinië, Zuid-Afrika, Chili en Australië samen. Proost!

16. La Fête de la Chandeleur

Frankrijk heeft een traditie genaamd “La Fête de la Chandeleur” waarbij mensen pannenkoeken eten om de komst van de lente te vieren.

17. Cimetière des Chiens et Autres Animaux Domestiques

Parijs heeft een begraafplaats genaamd “Cimetière des Chiens et Autres Animaux Domestiques” (begraafplaats van honden en andere huisdieren).

18. Meer dan 35.000 kunstwerken

Het Louvre in Parijs heeft meer dan 35.000 kunstwerken, maar slechts ongeveer 8.000 daarvan worden tentoongesteld.

19. Catacomben van Parijs

Onder de straten van Parijs bevindt zich een uitgebreid netwerk van tunnels en kamers, bekend als de “Catacomben van Parijs”. Deze tunnels werden oorspronkelijk gebruikt als steengroeven, maar in de late 18e eeuw werden de overblijfselen van ongeveer zes miljoen mensen overgebracht naar de catacomben om ruimte vrij te maken op de overvolle begraafplaatsen van de stad.

20. Verboden op blote voeten te lopen

De beroemde Croisette-promenade in Cannes, aan de Côte d’Azur, staat bekend om zijn luxueuze winkels en glamoureuze uitstraling. Maar wist je dat er eigenlijk een wet is die verbiedt om op blote voeten over de Croisette te lopen? Dus zorg ervoor dat je je schoenen aanhoudt als je daar rondwandelt!

Lees ook de nieuwste berichten over Frankrijk