5 Berggebieden en bergpassen in Frankrijk

Frankrijk bezit over meerdere mooie berggebieden. Het land heeft veel te bieden voor de bergliefhebbers. Er is een goede variatie tussen hoog- en laaggebergte. Zoals de meesten al weten beschikt Frankrijk over de welbekende Mont Blanc. Er zijn 5 bergebieden in Frankrijk die veel aandacht krijgen en dat zijn Jura, de Alpen, de Vogezen, Massif Central (Centraal Massief) en de Pyreneeën. Van elk van deze gebieden kiezen we 1 bergpas die het waard is om te bezoeken.

 

1. Jura, Cormet de Roselend

Jura is een oude bergketen ten noordwesten van de Alpen, in het oosten van Frankrijk. Naast Frankrijk ligt het berggebied ook in Zwitserland. Het hoogste punt is het Franse Crêt de la Neige (1718 m). de bergpas Cormet de Roselend is een route die het zeker waard is om te bezoeken. Hij begint vanuit het dorpje Beaufort. Bij deze route kun je het charmante middelgebergte van Jura verkennen met de auto, motor, fiets of als wandeltocht. Het is een onderdeel van de Route des Grandes Alpes. Het stuwmeer Lac de Roselend is een highlight van de route, er is een kerkje te zien voor een ooglijk beeld. De route beschikt over veel groen. De lengte van de pas is 19,5 kilometer. Met de auto heb je hem binnen 45 minuten uitgereden en te voet in 2 uur en 45 minuten. Er is een goed wegdek en er zijn zo’n 11 haarspeldbochten.Wij hebben drie campings uitgekozen die bij Jura liggen.

2. De Alpen, Col de l’Iséran

De Alpen, het ultieme berggebied van Europa. Maar liefst 21% van het indrukwekkende gebergte ligt in Frankrijk. De Franse Alpen zijn erg populair, zowel in de zomer als de winter reizen veel mensen naar het fraaie gebied. De hoogste bergpas van Frankrijk en zelfs van de hele Alpen is Col de l’Iséran. De machtige pas is 2770 meter hoog en heeft een stijging van 11%. Hij loopt van Bour-Saint-Maurice naar Bonnevak-sur-Arc. Dit is een geschikte bergpas als je van hooggebergtes houd. Er zijn ook prachtige gletsjers te zien, meren en veel groen. Om in de buurt van de pas te kamperen kun je het best kiezen uit campings gelegen in Savoie.

3. De Vogezen, Col du Grand Ballon

 De Vogezen, een middelhoge bergketen in het oosten van Frankrijk. Hier bevinden zich de “Bolvormige bergen”, dit komt omdat de toppen van de Vogezen rond zijn. De hoogste top is Grand Ballon (1424 m) en het gebergte is 250 kilometer lang. Natuurlijk is er ook een bergpas te vinden, de pas heet Col du Grand Ballon. De bergpas is met 1343 meter het hoogste en zuidelijkste punt van de Route des Crêtes. Het hellingspercentage is 6%. Dingen die er op de bergpas zijn, zijn onder andere restaurants, een hotel, een rodelbaan en parkeergelegenheid. Je kunt wandelend de top van de Grand Ballon bereiken. Wij hebben drie campings geselecteerd waar je kunt verblijven om de Vogezen te ontdekken en eventueel de route Col du Grand Ballon te volgen.

4. Het Centraal Massief, Col de la Croix Morand en meer

In het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk kun je het Centraal Massief vinden. Massief is het zeker want de oppervlakte bedraagt 85.000 vierkante meter. Het gebergte is vooral door vulkanisme ontstaan. Het hoogste punt IS Puy de Sancy (1886 m). Een bergpas die vooral voor fietsers aantrekkelijk is heet Col de la Croix Morand. Deze is zo’n 8,7 kilometer lang en de beklimming is 5,9%. Naast deze heb je ook nog een andere interessante bergpas onder de naam Col du Perthus. Deze zit op 1309m hoogte. Er zitten binnen 5 en 8 kilometer nog een aantal bergpassen bij. Je zou deze dus goed kunnen combineren. Om het Centraal Massief te ontdekken kun je overnachten bij deze campings:

5. De Pyreneeën, Col du Tourmalet

Het gebergte dat op de grens van Spanje en Frankrijk ligt. Het 50 miljoen jaar oude gebergte heeft 129 pieken van 3000 meter of meer. De lengte van de bergketen is 430 kilometer en de breedte 80 kilometer. De Pyreneeën bestrijken 6 departementen. Nationaal park Pyrénées is een nationaal park van Frankrijk in het Franse gedeelte. Dit bergebied bestaat onder vele bergpassen. Een van de bekendste is de Col du Tourmalet. Deze is bekend omdat hij voor de wielrenners heel moeilijk was tijdens de Tour. De Tourmalet is de meest bereden Col van de Tour de France, zo’n 77 keer. Het is een beruchte en populaire bergcol. Hij is vrij stijl, namelijk 7,6%. De lengte is 16,8 km en het hoogteverschil 1271 m. Een zware bergpas maar het is het zeker waard als je de mooie alpenweiden tegenkomt. Beleef de beroemde pas zelf! Maar zoek dan eerst een goede staanplaats zodat je kunt overnachten, hier zijn drie camping in de Pyreneeën onder de foto: